Oksidacijos redukcijos potencialas – kiek „gyvi“ yra mūsų vanduo, maistas ir oras?

2013 09 05
Oksidacijos redukcijos potencialas - kiek "gyvi" yra mūsų vanduo, maistas ir oras?

Sakoma, kad vanduo – gyvybės šaltinis, tačiau ar dažnai susimąstome, kokį vandenį geriame? Jei vanduo valytas, tai dar nereiškia, kad jis pasižymi teigiamomis savybėmis: virintas vanduo, vanduo iš čiaupo, buteliuose parduodamas mineralinis vanduo ir kt. yra praradę savo neigiamą krūvį, todėl yra mažai vertingi mums, o dažnai – net kenksmingi. Kiek vanduo yra naudingas mūsų organizmui, galima nustatyti pagal oksidacijos-redukcijos potencialą (ORP) – tai parametras, kurį galima pamatuoti ne tik vandenyje, bet ir maiste bei ore. Oksidacijos-redukcijos potencialas apibūdina tiriamos medžiagos (produkto) pajėgumą atiduoti ar prisijungti elektronus. ORP reikšmės (mV – milivoltai) gali būti neigiamos arba teigiamos.

Tinkamiausiais mūsų organizmui ORP – neigiamas. Jeigu produkto ORP yra neigiamas, tai reiškia, kad jame yra laisvų elektronų. Tokias reikšmes įgyja ir šarminis vanduo, kuriame gausu laisvų elektronų. Kokia iš to nauda mums? Laisvi elektronai, patenkantys į mūsų organizmą kartu su neigiamai įkrautais produktais, neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie sendina organizmą. Vadinasi, vartodami produktus su neigiamu ORP, stabdome organizmo senėjimą.

Tuo tarpu teigiamas ORP parodo, kad produkte elektronų trūksta: tokias reikšmes įgyja rūgštinis vanduo, kuris yra elektronų gavėjas. Dėl šių ypatumų rūgštinis vanduo pasižymi baktericidinėmis savybėmis, tačiau vartojimui jis netinka.

Nepergyvenkite dėl iš pirmo žvilgsnio sudėtingos terminologijos, suprasti OPR principą yra paprasta: kuo ORP yra aukštesnis (kuo daugiau skaičių greta pliuso), tuo maistas, vanduo, oras yra mažiau tinkami žmogui ir kitoms gyvybės formoms. Kai iš organizmo atimami neigiamai įkrauti jonai, greičiau vyksta senėjimo (oksidacijos) procesai. Kuo maisto arba gėrimų ORP labiau neigiamas, tuo daugiau galimybių jis turi stabdyti organizmo ląstelių senėjimo procesus.

Pavyzdžiui, šviežiai spaustų apelsinų sulčių ORP – apie -250 milivoltų (neigiamas). Šviežiai spaustos vaisių ir daržovių sultys turi neigiamą ORP, todėl jos laikomos antioksidantais. Tačiau pasterizuotos, kitais būdais perdirbtos sultys praranda visas antioksidacines savybes, taigi praranda ir maistinę vertę, organizmą aprūpina tik „tuščiomis“ kalorijomis ir pradeda jį rūgštinti. Žaliame neapdorotame maiste esantys fermentai, kaip ir jonizuotas vanduo, laikomi organizmą atjauninančiomis medžiagomis. Jonizuotas vanduo nuo paprasto skiriasi dviem parametrais: savo pH ir oksidaciniu-redukciniu potencialu.

Pagrindinis principas, kurio derėtų laikytis – vartoti maistą, vandenį su kuo žemesniu neigiamu ORP. Šiam tikslui galima įsigyti specialių prietaisų: vieni jų – tai vandens jonizatoriai, kurie įkrauna vandenį neigiamais jonais. Taip pat įsigyti galima ir ORP matuoklius – prietaisus, kuriais matuojamas vandens ar maisto ORP. Elektromechaniniai testai paprastai ir greitai atliekami naudojant kelioninius ar stacionarius matavimo prietaisus.

 

 

Čia pateikiama informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.
* = required field

Parašykite komentarą

* - privalomi laukai