Natūralūs antioksidantai užkerta kelią senėjimui ir padeda apsisaugoti nuo ligų

2013 06 30
Natūralūs antioksidantai užkerta kelią senėjimui ir padeda apsisaugoti nuo ligų

Iš mokyklos laikų daugelis tikriausiai dar pamena chemikų vartojamą terminą oksidacija: tai kokios nors medžiagos susijungimas su deguonimi. Žmogaus organizme oksidacijos reakcijų metu gaminama ne tik energija, bet sudaromos ir toksinės molekulės.

Oksidavimo procesus vykdo laisvieji radikalai – bet kokios molekulės ar atomai, išoriniame sluoksnyje turintys po vieną nesuporuotą elektroną. Šie elektronai, radę ir prisijungę netinkamus „partnerius“, susidarančius dėl kenksmingo aplinkos ir medžiagų, pvz., nikotino, teršalų ar sunkiųjų metalų, poveikio, trikdo gyvybiškai svarbius procesus, dėl laisvųjų radikalų poveikio atsiranda mutavusių ląstelių, ima senti audiniai ir oda.

Taigi laisvieji radikalai susijungia su kitomis cheminėmis medžiagomis ir pradeda savo juodą darbą: kenkia odos kolagenui, ląstelių membranoms ar bei lipidų sluoksniui. Anot amerikiečių chemiko Harmano teorijos, laisvieji radikalai sukelia senatvės ligas, todėl norintiems ilgiau išlikti jauniems reikalingi antioksidantai.

Antioksidantais vadinami vitaminai, mineralai ir kitos maistinės medžiagos, apsaugančios ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Pastebima, kad naudingiausi mūsų organizmui – natūralūs antioksidantai, kuriuos gauname iš vaisių ir daržovių: organizmas juos lengviausiai įsisavina. Šiuolaikinė farmacijos pramonė siūlo įsigyti maisto papildų su antioksidantais, tačiau pastarieji dažniau žalingi negu naudingi, nes sutrikdomas natūralus gaunamų medžiagų balansas.

Antioksidantų gausu ryškiausių spalvų daržovėse ir vaisiuose, ypač tuose, kurių spalvos yra sodriai violetinė, mėlyna, raudona, oranžinė ir geltona: daugiausia natūralių antioksidantų turi mėlynės, spanguolės, česnakai, šaltalankiai ir raudonosios vynuogės. Ypač daug naudos gaunama valgant žalias arba vos vos apvirtas daržoves, termiškai neapdorotas ar džiovintas uogas.

Anot, užsienio šaltinių, trys pagrindiniai antioksidantai yra beta karotenas, vitaminas C ir vitaminas E. Vitamino E gausu augaliniuose aliejuose, ankštiniuose, grūdiniuose augaluose, Briuselio kopūstuose, erškėtrožės vaisiuose, šaltalankio, šermukšnio uogose, trešnėse, riešutuose. Vitaminą A mūsų organizmas pasisavina iš moliūgų, morkų, abrikosų, petražolių lapų bei špinatų. Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, erškėtrožės vaisiuose, šermukšnių uogose.

Naudinguosius antioksidantus mūsų organizme tiesiog žudo rūkymas, nesaikingas deginimasis, greitas, konservantų gausa pasižymintis maistas, dietos ir neaktyvus, sėslus gyvenimo būdas. Pirmiausia, norint išlikti sveikiems ir žvaliems, reikėtų pakoreguoti savo įpročius, sveikiau maitintis ir dažniau būti gryname ore.

 

Kviečiame diskutuoti – galite palikti komentarą po straipsniu..

 

 

Čia pateikiama informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.
* = required field

Parašykite komentarą

* - privalomi laukai