Ką kiekvienas mūsų turėtume žinoti apie ekologiškų maisto produktų ženklinimą?

2013 06 15
ES ekologiško gamintojo logotipas

Nors gyvename technologijų ir komunikacijų amžiuje, atsigręžti į gamtą ir propaguoti sveikesnį gyvenimo būdą galimybių turime kiekvienas. Iki šiol daugelis skeptikų ekologiją laiko mados dalyku, tačiau, prisilietę prie natūralumo, kartais ir pakeičia radikalią nuomonę.

Sakoma, kad ką valgome, taip ir atrodome. O ką esate girdėję apie ekologiškų maisto produktų žymėjimą, padedantį atskirti sveikiausius ir tinkamiausius produktus? Bene pagrindinis, beveik prieš 3-ejus metus visoje ES įsigaliojęs ekologiškų produktų žymėjimo ženklas – tai „Europos lapas“. Juo žymimi visi žemės ūkio produktai, kurių bent 95 % ingredientų yra natūralios kilmės. Šiais ženkleliais žymimos ir mielės, pašarai bei sėklos.

Ekologiškiems maisto produktams keliami išties aukšti reikalavimai bei standartai. Ekologiniuose ūkiuose privaloma paisyti natūralių gamtos ciklų, o, auginant produkciją, draudžiama naudoti sintetinius chemikalus, augimą skatinančius hormonus, antibiotikus, genetiškai modifikuotus organizmus. Norintiems gauti ekologinio ūkininkavimo sertifikatus, taikomas 2-ejų metų pereinamasis laikotarpis. Tik vėliau įvertinama, ar ūkis atitinka visus sertifikatui įgyti keliamus reikalavimus.

Jeigu gamintojai/tiekėjai nori, kad produktas prekystalyje atsidurtų kaip ekologiškas, taikoma pagrindinė taisyklė: kiekviena gamybos grandis (nuo sėklų tiekėjo iki pardavėjo) turi būti sertifikuota. Pavyzdžiui, Peru auginami mangai, kurie eksportuojami į Europą. Mūsų žemyne jie perfasuojami į pakelius ir parduodami prekybos centruose. Taigi visi šio gamybos ir tiekimo proceso dalyviai turi turėti savo šalies institucijų suteiktus ekologinės gamybos sertifikatus – tik tokiu atveju turime teisę žaliu lapeliu ženklinti pakuotes ir produktus vadinti ekologiškais. Tad „Europos lapu“ ženklinami ir ekologiškai perdirbti produktai, pavyzdžiui, vynas bei alus, kava, arbata, įvairūs pusgaminiai.

Iki atsirandant „Europos lapui“, 2007-aisiais Lietuvoje pradėtas naudoti ženklelis „Ekologinis žemės ūkis“, naudojamas sertifikuotų Lietuvos ekologinės gamybos ūkininkų bei perdirbėjų.

ekologinis ūkis

Ženklelis „Ekologinis žemės ūkis“

Tinklalapio „Mano ūkis“ duomenimis, Lietuvoje 2012 metais iš viso buvo 2518 ekologinių ūkių, bendras jų plotas siekė 163,5 tūkst. hektarų. Išsamesnės informacijos apie ekologinės gamybos ūkius galite rasti VšĮ „Ekoagros“ tinklalapyje.

Be „Europos lapo“, mūsų žemyne gausu ir kitų ekologiškų ženklelių, pavyzdžiui, ES eko ženklas („ES gėlė“) suteikiamas net 26 kategorijų produktams.

EU flower

Ženklelis „ES gėlė“ (EU flower)

Bene seniausias tradicijas pasaulyje puoselėja vokiškas „Der Blaue Engel“ ženklas, nusakantis, kad produktas yra draugiškesnis aplinkai nei kiti šios kategorijos produktai. Europoje maisto prekės plačiai žymimos „Ecocert“ sertifikatu: jis patvirtina, kad didžioji dalis produkto ingredientų išauginti organiniu būdu.

Ecocert

Ženklelis „Ecocert“

Der Blaue Engel

Ženklelis „Der Blaue Engel“

Daugiau informacijos apie ekologinį ūkininkavimą rasite čia:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/legislation_lt

Plačiau apie ekologinių produktų ženklinimą skaitykite čia:

http://www.zaliaskatalogas.lt/ekologiniai-zenklai

 

Ar Jūs atkreipiate dėmesį į ekologiškumo ženklinimą rinkdamiesi maisto produktus? Kviečiame palikti komentarą žemiau..

 

* = required field

Komentarų: 2

  1. Virginija sako:

    Laba diena,

    labai stipriai abejoju, kad sulėgrąžos ir moliūgų sėklos iš Kinijos – ekologiškos.

    • Bogdan sako:

      Virginija,

      Visi produktai, kuriais prekiaujame, yra sertifikuoti. Kaip žinia, visa ekologiško produkto kelionės „nuo žemės iki stalo“ yra prižiūrima šalių, kuriose auga, yra renkami, pakuojami, sandėliuojami, perfasuojami ekologiški maisto produktai.

      Kodėlgi manote, kad Kinijoje nėra galimybės išauginti ekologiškų sėklu?

Parašykite komentarą

* - privalomi laukai