Acto ir vandens mišinys – tobulas tirpalas vaisiams ir daržovėms plauti

2013 08 29
Acto ir vandens mišinys – tobulas tirpalas vaisiams ir daržovėms plauti

Kasmet apie 48 milijonai žmonių apsinuodija maistu: šiam skaičiui priskiriami ir tie, kurie kenčia nuo netinkamai vartojamų vaisių ir daržovių sukeltų pasekmių. Todėl ką turime daryti pirmiausia – tai daržoves ir vaisius tinkamai nuplauti.

Vandenyje ir dirvožemyje gausu chemikalų, augalus atakuoja gyvūnai, kirminai, kiti organizmai, augaliniai produktai apdorojami higienos normų nesilaikančių darbuotojų. Kai derlius nuimamas, vaisiai ir daržovės pereina per daugybę rankų, taigi pavojus užsikrėsti ar apsinuodyti pastoviai yra. Savo ir šeimos narių sveikata rizikuojame ir tada, kai vaisius ar daržoves netinkamai laikome ar ruošiame: priežasčių, kodėl gėrybes reikėtų plauti, yra ne viena.

 

Kaip pasigaminti tirpalą, tinkamą plauti vaisius ir daržoves?

Parduotuvėse galime įsigyti specialių ploviklių, kurių pusė litro gali kainuoti daugiau nei 20 Lt. Investuoti tiek į plovimo skystį vaisiams ir daržovėms neverta. Tirpalą galime pasigaminti patys, tereikia acto, vandens ir buteliuko su purkštuku. Pusę litro skysčio pasigaminsime vos už kelias dešimtis centų.

Skysčio gamyba: sumaišykite 1 dalį acto ir 3 dalis vandens, tirpalą supilkite į butelį su purkštuku. Paruoštu tirpalu kruopščiai apipurkškite vaisių ar daržovių paviršių. Palaukę bent pusę minutės, vaisius dar patrinkite rankomis ir nuplaukite. Vaisiams ir daržovėms minkšta odele (pomidorams, obuoliams, vynuogėms) plovimui nenaudokite aštrių kempinėlių. Lapines daržoves, brokolius, žiedinius kopūstus, uogas ir panašius produktus, mirkykite paruoštame vandens mišinyje. Pamirkę daržoves, jas nušveiskite šepetėliu ar kempinėle ir nuplaukite po tekančio vandens srovele.

Į tirpalą įpilus šlakelį citrinų sulčių, jis taps dar efektyvesnis, neutralizuos dar daugiau bakterijų, įskaitant ir E-coli.

 

Perkant, plaunant ir vartojant vaisius ir daržoves, siūlome laikytis šių rekomendacijų:

  • Reikėtų žiūrėti, kokius vaisius ir daržoves perkame: jie neturėtų būti įtrūkę, susitrynę, jei perkame, pavyzdžiui, pusę arbūzo ar meliono, produktą geriau laikyti šaldytuve ar tarp ledo gabalėlių.
  • Ruošdami vaisius ir daržoves (prieš ir po) būtinai nusiplaukite rankas – nepamirškite muilo.
  • Prieš gamindami, apipjaustykite įpuvusias vaisių ar daržovių dalis.
  • Produktus plaukite dar prieš juos lupdami, kitaip bakterijos nuo peilio pateks ant maisto.
  • Kietoms daržovėms valyti puikiai tiks šepetys.
  • Nuplautus vaisius, daržoves nusausinkite švariu skudurėliu ar popieriniu rankšluosčiu – ant produkto liks dar mažiau bakterijų.
  • Greitai gendančius vaisius ir daržoves laikykite šaldytuve.

 

 

Čia pateikiama informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.
* = required field

Komentarų: 2

  1. Jurga sako:

    Sveiki,
    rūgštys, kaip suprantu, nepalanki terpė bakterijom ir kompanijai.
    O kaip dėl chemikalų neutralizavimo. Esu ne kartą skaičius bei girdėjus, kad čia gali padėti pamirkymas valgomosios sodos tirpale. Ką galėtumėte pakomentuoti?

    Jurga

    • Miglė sako:

      Laba diena, Jurga,

      actas rūgštimi pašalina ne tik bakterijas, bet ir ištirpdo bei padeda pašalinti chemines medžiagas.
      Soda, beje, veikia irgi puikiai, tik acto tirpalą daug patogiau naudoti, purškiant tiesiai ant vaisių ar daržovių

Parašykite komentarą

* - privalomi laukai